söndag 14 september 2014

Rice Krispies Tårta


Med den härliga hösten kommer också ofta lite baciller. Här hemma har vi däckat en efter en för en ruskig förkylning. I helgen skulle vi haft goa vänner på middag men det fick tyvärr ställas in. Jag hade redan förberett efterrätten så den mumsade vi i oss själva. Oj, så god den var! Det var många år sedan jag gjorde denna tårta. Tror det var till Lucas dop för snart 9 år sedan. Så enkel att göra och påminner på nåt sätt om Casablancatårta. Jag ska själv prova med banan nästa gång. Jag har provat att frysa en bit som blev kvar. Men det ska nog inte vara några problem. Den stannar nog inte där så länge ändå... Här kommer receptet:
 
Rice Krispies Tårta
 
Bottnar 2 mindre eller 1 stor:
4 äggvitor
3 dl socker
3 dl Rice Krispies
 
Kola/Smörkräm:
4 äggulor
1 dl socker
100 g smör
Jag gör 1 1/2 - dubbel sats
 
Garnering:
3 dl vispgrädde
färska bär och eller frukt
(hyvlad mörk choklad)
 
Så här gör du:
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Häll i sockret och fortsätt vispa till en blank, seg marängmassa. Blanda ner Rice Krispies. Bred ut på bakplåtspappret. Antingen 2 mindre eller 1 stor botten. Grädda mitt i ugnen i ca 1 h. Låt svalna.
Blanda äggulor och socker i en kastrull. Sjud krämen på låg värme tills den börjar tjockna. Ta av kastrullen från plattan och klicka i smöret under fortsatt vispning. Låt svalna.
Lägg över bottnen på ett tårtfat. Bred krämen ovanpå, om du har 2 bottnar lägg på den andra botten. Bred lättvispad grädde ovanpå. Dekorera med rikligt med bär eller frukt. Hyvla eventuellt på mörk choklad. Avsluta med några citronmelissblad. Tårtan bör läggas samman ca 1/2 - 1 dag i förväg.
 
Lycka Till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar: