Choklad


 


Julens godaste och faktiskt också enklaste tårta! Sagolikt god med smaker som hör julen till. Går bra att förbereda ett par dagar innan och håller sig fin upp till 1 v i kylen, om det nu råkar finnas en liten bit kvar... 

Botten: 
100 gram smält smör
2 dl socker
1 dl siktat mjöl
1/2 dl siktat kakao
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver

Topping:
300 gram vit choklad av god kvalité
1 dl vispgrädde
1/2 dl konjak
1 (1/2 g) pkt saffran

Ugn: 200 grader
Lägg ett bakplåtspapper i botten på  en springform, jag använde en form på 23 cm i diameter. Stäng formen. Smöra formen. Smält smöret på låg värme. Blanda alla ingredienserna och häll ner i formen. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Kakan ska vara lös och "gungig" i mitten. Ställ att svalna. Ställ sedan in i kylen. 

Hacka den vita chokladen. Koka upp grädden med konjak och saffran. Dra från plattan. Blanda ner den hackade chokladen. Blanda till en slät kräm. Häll över den kalla bottnen. Ställ in i kylen. 
Dekorera med lingon, tranbär (bilderna) eller fikon. Servera med lättvispad grädde. 

Tips! Gör frostade bär och frukter såhär: vispa lätt upp en äggvita. Pensla på frukt eller vänd ner bär i äggvitan. Om det är bär, låt överflödig äggvita rinna av i ett durkslag. Frukt vänder du lättast i en skål som du fyllt med socker. Lägg bär på ett bakplåtspapper. Strö över socker och vänd runt bären i sockret. Låt stelna.



Salt Caramel & Peanutbutter Chocolate Cake


Mjuka, saftiga chokladbottnar fyllda med salt caramel och len fyllning med smak av jordnötter. Toppad med mörk chokladganache, krossade jordnötter och Peanut butter cups. 
Mycket mäktig men oj så god! 

Popcornkladdkaka med salt karamellsås och jordnötter

Många recept och bilder florerar på nätet med popcorn på tårtor och i glass. Jag hittade på min egen variant. Lite annorlunda och spännande med popcorn på en kladdkaka! Hur den smakade då? Den blev populär hos de vuxna som åt upp alla popcorn som låg kvar på tårtan! Popcornen med karamellsås och jordnötter var en riktig hit!

Jag använde mitt favoritrecept på kladdkaka. Receptet hittar du HÄR! Eller använd ditt eget favoritrecept. Ovanpå kladdkakan hade jag ljus chokladganache. Det behövs ju inte men, more is more...


Ljus chokladganache:

200 gram ljus Marabou
1 dl vispgrädde

Låt grädden sjuda upp i en kastrull (ej koka). Dra från plattan. Bryt sönder chokladen och lägg ner i grädden. Rör med en visp till en slät chokladkräm. Häll över den kalla kladdkakan. Ställ i kylen för att stelna.

Salt karamellsås:

1 dl vispgrädde 
1 dl socker
1 dl sirap 
1 msk svenskt smör
1 tsk flingsalt
2 dl jordnötter

Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Rör runt tills det börjar koka. Sänk värmen så att det småkokar. Rör inte mer nu! Låt koka ca 20 min. Karamellsåsen ska ha samma färg som bärnsten. Dra från plattan. Rör ner smör och flingsalt. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 150 grader. Poppa en påse popcorn eller gör egna. Häll ut popcornen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Häll över ca 1 - 1 1/2 dl karamellsås, 2 dl jordnötter och blanda med händerna så att alla popcornen täcks. Tips! använd plasthandskar! Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. 
Garnera kladdkakan med popcorn. Ringla över resten av karamellsåsen. Servera med glass eller lättvispad grädde. 


Kladdkakor x 3




Fick för en tid sedan en beställning från en go vän. Jag fick fria händer att göra tårtor till en fest på 40 personer. Det blev kladdkakor med Vit Polkatryffel, Rocky Road samt Chokladfudge.











Bountykladdkaka med ganache



Bountykladdkaka med ganache


Gillar du choklad? Gillar du Bounty? Då kommer du att älska denna kladdkaka! Bakade denna "lilla" tårta till min pappas födelsedag som är förtjust i cocos. Jag använde en springform på 18 cm. Lagom och räcker mer än väl till 6 personer. Vill du göra en större tårta rekommenderar jag dubbel sats.


Kladdkaka:

Ugn 200 grader

100 gram svenskt smör

2 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1/2 dl kakao
1 kryddmått salt

Smält smöret. Sikta ner mjöl och kakao. Blanda ner resten av ingredienserna. Rör inte för mycket! Häll i en smörad springform (18 cm). Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kakan SKA vara lös i mitten. Låt svalna.


Bounty:

50 gram svenskt smör
2 dl florsocker
2 1/2 dl cocos
1/2 dl vispgrädde

Smält smöret. Blanda ner resten av ingredienserna. Häll ovanpå den avsvalnade kladdkakan. Ställ i kylen.


Ganache:

75 gram mörk choklad
0,75 dl vispgrädde

Dela chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden. Dra från plattan. Blanda i chokladen. Rör om till en slät ganache. Häll över Bountyn. Ställ in i kylen. När ganachen har stelnat, dekorerar du tårtan (om du vill) med färska frukter eller bär. Jag smälte vit choklad och ringlade först över tårtan innan jag dekorerade med passionsfrukter, hallon och stora flagor med cocos.



Kladdkaka med chokladfudge




Kladdkaka med chokladfudge

200 gram smält smör
4 ägg
4 dl socker
2 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljpulver
2 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker ca 1 min. Sikta ner de torra ingredienserna. Blanda till sist ner det smälta smöret. Häll i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 min. OBS! Tiden är beroende på vilken ugn du har. Jag hade min inne ca 27 min.
Kakan ska vara lös och "gungig" i mitten. Låt svalna.

Chokladfudge:

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
2 msk ljus sirap
100 gram Marabou mörk choklad
50 gram smör

Blanda alla ingredienser, utom smöret, i en kastrull. Rör runt tills allt har smält. Låt småkoka ca 5 min. Försök att inte röra i fudgen under tiden den kokar, då den kan sockra sig. Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret tills detta har smält. Häll fudgen över den avsvalnade kladdkakan. Ställ in i kylen när fudgen har svalnat.
Pudra över kakao vid servering. Dekorera (om du vill) med vispad grädde, hackad choklad och bär.




Syndigt god...

Detta receptet har jag fått av en kompis för några år sedan. Godaste kladdkakereceptet jag vet!
Många låter kladdkakan stå inne för länge. Den ser ju inte "färdig" ut. Det är då den är färdig! Den ska vara "gungig" och lös i mitten, ja nästan hela vägen ut till kanten.




Kladdkaka:
100 g smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader (muffins 200 grader). Smält smöret. Blanda alla ingredienser till en slät smet. Vispa inte! Häll smeten i en smörad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 min. Om du vill göra muffins, grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 9-10 min. Blir godast efter ett par dagar i kylen.

Chokladfudge:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad (jag använder Marabou mörk)
50 g smör
1 nypa salt

Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Lått koka ca 5 min. Blanda ett par gånger. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Låt svalna. Häll över kladdkakan, ställ in i kylen. Servera med vaniljglass, lättvispad grädde och bär.

Till tårtan på bilden har jag gjort 3 dubble sats. Såg en bild ur tidningen Baka nr 2. Måste provas!
Formarna är i storleken 24 cm, 18 cm och 12 cm. Dekorera med färska blommor och/eller frukt och bär. Pudra över florsocker.
Det blev rätt trångt med plats för blommorna. Kladdkakor är ju inte så höga. Blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Men kul att prova på en våningstårta! Perfekt tårta att ha på kalas. Vem gillar inte kladdkaka?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar: